Октобар – Међународни месец борбе против рака дојке се обележава сваке године у свету као месец посвећен подизању свести о раку дојке са циљем промовисања раног откривања ове болести, која погађа 2,3 милиона жена широм света.

Током октобра месеца спроводе се различите активности и кампање како би се подигла свест и едуковала јавност о значају раног откривања ове болести, правовременог и квалитетног лечења и истовремено пружила подршка особама оболелим од рака дојке.

Рак дојке је водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији, што га чини једним од најзначајнијих јавноздравствених проблема на глобалном нивоу.

Рак дојке је најчешћи малигни тумор у женској популацији и у Јужном Банату. На основу последњих публикованих података Института за јавно здравље Србије, у 2021. години од седам округа у Војводини, Јужнобанатски округ се по броју оболелих жена од рака дојке налазио на шестом, а по броју умрлих на петом месту.

На основу података Регистра за рак Завода за јавно здравље Панчево, у 2023. години рак дојке се у женској популацији налазио на првом месту по броју оболелих од рака (22,3% од укупног броја оболелих) и на другом месту по броју умрлих са учешћем од 18,7%.

Од рака дојке у нашем округу у 2023. години оболеле су 174 и умрло је 64 жена. У Панчеву је током прошле године оболело 97 жена, а 31 је изгубила битку са овом болешћу.

У последњих пет година, у нашем округу, највише оболелих био је старости од 55 до 69 година, али граница се све чешће помера ка млађим узрастима (40-49). Најраније дијагностиковани рак дојке био код особа узраста од 30 до35 година.

Рак дојке је редак у мушкој популацији. Током 2023. године регистрован је један оболели и један умрли од ове болести.

Узимајући у обзир чињеницу да рак дојке представља најчешћи малигни тумор у оболевању и умирању код жена у Републици Србији, континуирано се улажу велики напори да се ова болест открије што раније и тиме знатно повећа успешност лечења. Правовременим откривањем и започињањем лечења оболелих особа може се постићи излечење у преко 90% случајева, чиме се подиже квалитет живота оболелих жена и њихових породица.

Кроз различите активности и кампање бројне организације, удружења, здравствене установе и појединци удружују се како би скренули што већу пажњу јавности на значај ове здравствене теме.

Циљеви активности су:

  • Подршка и оснаживање особа оболелих од рака дојке
  • Едукација јавности о факторима ризика за настанак рака дојке, симптомима и важности раног откривања
  • Промовисање раног откривања болести – скрининга: подстицати редовне прегледе дојки од 50. године живота или раније, зависно од индивидуалних фактора ризика
  • Истраживање рака дојке како би се развили нови третмани и побољшали резултати лечења рака дојке.

Током читаве године треба да будемо одговорни према сопственом здрављу, као и да пружамо подршку особама оболелим и леченим од рака дојке и њиховим породицама. То можемо постићи кроз:

–  Личне акције: заказивање редовних мамографских прегледа и подстицање других да учине исто, обављање редовних самопрегледа дојки и разумевање личних фактора ризика.

–  Подршку: особама оболелим од рака дојке понудити помоћ, разумевање и емоционалну подршку.

–  Едукацију и заговарање: сазнати што више информација о раку дојке и делити знање.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у сарадњи са мрежом института и завода за јавно здравље и удружењима пацијената оболелих и лечених од рака дојке и ове године обележава овај месец кроз различите промотивне активности како би се подигла свест јавности о значају ове болести, смањила стигма повезана са раком дојке и подстакао што већи број жена да обави превентивни преглед.

Завод за јавно здравље Панчево је ове године Октобар- међународни месец борбе против рака дојке обележио бициклистичком вожњом „Дај педалу раку!“:

https://www.zjzpa.org.rs/daj-pedalu-raku-2024/

Епидемиолошке карактеристике карцинома дојке:

https://www.zjzpa.org.rs/wp-content/uploads/2024/10/Epidemioloske-karakteristike-karcinoma-dojke-1.docx

Организовани скрининг рака дојке:

https://www.zjzpa.org.rs/wp-content/uploads/2024/10/Organizovani-skrining-raka-dojke.docx

Корисни линкови:

https://www.batut.org.rs/index.php?content=2892

Оставите одговор