„ВРЕМЕ ЈЕ ЗА АКЦИЈУ”
 
Светски дан хепатитиса, 28. јул, ове године се обележава под слоганом „Време је за акцију”, како би се указало на потребу за заједничким деловањем ради побољшања приступа дијагнози и лечењу те болести. Све активности које се спроводе имају за циљ спречавање нових инфекција, смањивање броја случајева рака јетре, смањивање смртности и постизање циљева елиминације хепатитиса до 2030. године.

Обележавањем Светског дана хепатитиса указује се на значај елиминације вирусних хепатитиса.

Стога је потребно:

– Промовисати важност превенције, тестирања и лечења вирусног хепатитиса Б и Ц.
– Значајно повећати приступ тестирању у заједници и здравственим установама.
– Смањити стигму и дискриминацију са којима се суочавају пацијенти оболели од хепатитиса.
– Ојачати учешће заједнице и цивилног друштва у програмима едукације и превенције.
 
Кључне поруке Светског дана хепатитиса:

1. Јетра обавља преко 500 виталних функција сваког дана како би нас одржала у животу, зато су тестирање, лечење и превенција вирусног хепатитиса од велике важности.

2. Свуда у свету смртност од узрока повезаних са вирусним хепатитисом је у порасту.

3. Глобално, постоји огроман број недијагностикованих и нелечених људи који живе са хепатитисом.

4. Инфекције вирусом хепатитиса – и смрти – могу се спречити.
 
Према подацима Светске здравствене организације у 2022. години 304 милиона људи је живело са хроничном хепатитис Б и Ц инфекцијом, а исте године 1,3 милиона људи је умрло од хроничне инфекције хепатитисом Б и Ц. Процењени број смртних случајева од вирусних хепатитиса порастао са 1,1 милион у 2019. на 1,3 милиона у 2022. години. Према проценама из 2022. године 254 милиона људи живело је са инфекцијом хепатитисом Б и 50 милиона са инфекцијом хепатитисом Ц. Исте године било је 2,2 милиона нових инфекција, што је мање у односу на 2,5 милиона у 2019. години. Само 13% људи који живе са хроничном инфекцијом вирусом хепатитиса Б је дијагностиковано, а приближно 3% (7 милиона) је примало антивирусну терапију крајем 2022. године. Такође, када посматрамо хепатитис Ц, 36% је дијагностиковано, а само 20% (12,5 милиона) је било лечено.

Ови резултати су знатно испод глобалних циљева за лечење, у складу са циљем да 80% људи који живе са хроничном вирусном инфекцијом хепатитисом Б и хепатитис Ц инфекцијом до 2030. године буде лечено. Међутим, они указују на благо, али доследно побољшање у дијагнози и покривености лечењем од последњих процена из 2019. године. Конкретно, дијагностиковање хепатитиса Б је повећано са 10% на 13%, а лечење са 2% на 3%, а дијагноза хепатитиса Ц са 21% на 36% и лечење са 13% на 20%.

Обележавање Светског дана хепатитиса, под слоганом „Време је за акцију” указује на то да је време да широм света приоритет имају тестирање, лечење и вакцинација како би се елиминисао хепатитис и испунили циљеви СЗО до 2030. године.

Да би се тај циљ достигао, услуге здравствене заштите за вирусне хепатитисе треба да осигурају да:

–  све труднице које живе са хроничним хепатитисом Б имају приступ лечењу, а њихова деца имају приступ вакцинама против хепатитиса Б за спречавање инфекције;
–  90% људи који живе са инфекцијом вирусом хепатитиса Б и/или инфекцијом вирусом хепатитиса Ц буде дијагностиковано; и
–  80% дијагностикованих буде излечено од хепатитиса Ц или се лечи према новијим проширеним критеријумима за хепатитис Б.

Епидемиолошки подаци у Републици Србији


У 2023. години пријављена су укупно 392 случаја хепатитиса, што је резултат боље евиденције, омогућеног тестирања и ране дијагностике, која доводи до бољег исхода лечења ако се болест открије на време.

Током исте године Hepatitis virаlis chronica C регистрован је код 190 особа (стопа нотификације од 2,85/100.000 становника), односно око три особе на 100.000 становника. У наведеној години у Републици Србији било је пет пријављених смртних исхода.

Од почетка ове, 2024. године, укупно су пријављена 253 случаја хепатитиса Б и Ц. Најучесталији су пријављени случајеви са дијагнозом Hepatitis virаlis chronica C, укупно 98, а следе пријављени случајеви са дијагнозом Hepatitis virаlis acuta B. Забележен је један смртни исход од почетка године. Однос полова је 1, 2:1 у корист особа мушког пола.

У Јужнобанатском округу током 2023. године пријављено је укупно 17 случајева хепатитиса, што је значајно више у односу на 2022. годину (3). Овакво повећање у броју регистованих оболелих настало је као резултат тестирања и боље дијагностике.

Од свих пријављених хепатитиса, Hepatitis viralis chronica C  регистрован је код 12 особа (4,61/100.000 становника), док је Hepatits viralis chronica B регистрован код 4 особе (1,54/100.000 становника). Од акутног хепатитиса Б током посматраног периода је оболела једна особа (0,38/100.000 становника). У овој години није забележен ни један смртни исход од хепатитиса. 
 
Извори

https://www.batut.org.rs/index.php?content=2861
https://www.who.int/campaigns/world-hepatitis-day/2024
Оставите одговор