У оквиру пројекта „Мере за унапређење квалитета ваздуха у Панчеву“ у периоду 05-15.07.2024. реализована је теренска кампања у којој су становници 10 месних заједница у граду и селима око града, информисани о амброзији као алергену и безбедним начинима њеног уклањања са приватног земљишта. О томе зашто је амброзија штетна по здравље људи, како препознати амброзију, када и како је уклонити говорила је прим др Дубравка Николовски, специјалиста хигијене, субспецијалиста здравственог васпитања. Заинтересованим грађанима подељен је и лифлет са важним информацијама о амброзији.

Време цветања амброзије је пред нама и важно је да разумемо да је препознавање, указивање на површине на којима је има, и уклањање амброзије са приватних поседа, обавеза свих нас.

Како услед велике бројности и изражене компетитивности амброзија доводи до огромних губитака у пољопривреди, а алергени полен амброзије изазива озбиљне здравствене проблеме код људи и животиња, неопходно је препознати амброзију на време (пре цветања), механички је уклонити и ово чинити у континуитету посвећено, сваке године, како би се спречило даље ширење амброзије.

На овај начин чувамо пољопривредне културе и здравље становништва.

Ø

Оставите одговор